Interview met directeur van het Huidfonds

Dermatologie is een belangrijk focusgebied voor Mylan en werkt samen met het Huidfonds voor een gezonde huid.
Het Huidfonds is een erkende goede doelenorganisatie die het belang van een gezonde huid onder de aandacht wil brengen. Directeur Jantine van ’t Klooster vertelt in onderstaand interview meer over de doelstellingen van het Huidfonds en wat de huid voor haar persoonlijk betekent.


Voordat u als directeur bij het Huidfonds aan de slag ging, bent u jarenlang werkzaam geweest als huidtherapeut. Wat betekent de huid voor u?

“Je huid laat zien wie je bent, het is onderdeel van je identiteit. Het is de grens tussen ‘binnen’ en ‘buiten’, dat fascineert mij enorm. Veel van de sensaties die je voelt, ervaar je via je huid. Tast, warmte en koude bijvoorbeeld. De huid is voor een groot deel verantwoordelijk van hoe de mens zijn omgeving ervaart en dat vind ik heel mooi. Uitspraken als ‘niet lekker in je vel zitten’ zegt daarmee ook iets over de grens die de huid heeft. Ervaar je stress? Dan zie je dit vaak terug in de huid. Straal je van geluk? Zelfde verhaal. De huid is wat mij betreft wel een ondergewaardeerd orgaan, waar mensen pas meer aandacht voor gaan hebben als het mis gaat of er problemen mee zijn.”

“Een 14-jarig meisje besteedt gemiddeld 1,5 uur per week aan het maken van de perfecte selfie.”

Hoe belangrijk is de huid tegenwoordig voor mensen?
“Het uiterlijk wordt steeds belangrijker voor mijn gevoel. Met name de jeugd tussen de 14 en 22 is daar heel erg op gefocust op dit moment. Ik las laatst in een onderzoek dat meisjes van 14 jaar oud gemiddeld anderhalf uur per week besteden aan het maken van de perfecte selfie. Hoe je overkomt op anderen moet dan perfect zijn en de huid speelt hier een belangrijke rol bij. Deze moet in hun ogen net zo perfect zijn als de huiden die ze zien in reclames. Ook zie je dat er steeds meer make-up gebruikt wordt door jonge dames die de schoonheid van hun huid willen perfectioneren”

Is dit een heel groot verschil in vergelijking met 10 jaar geleden?
“Ja, ik zie een hele duidelijke verschuiving binnen onze maatschappij als we het hebben over het uiterlijk en de huid. Die verschuiving gaat van ‘de huid moet gezond zijn’ naar ‘de huid moet ook nog mooi zijn’. Als je huid dus niet perfect is, val je bij de jeugd al snel buiten de boot - blijkt uit onderzoek. Aan de andere kant zie ik ook onlangs een stroming van ‘ik ben wie ik ben’ en laten mensen zich juist fotograferen zonder make-up of laten ze zien hoe hun huid er ‘normaal’ uitziet. Maar dat er een focus ligt op huid en uiterlijk is wel duidelijk.”

"Het uitgangspunt is de mens in zijn huid. Die staat bij ons centraal."

Wat voor een impact kan de huid die ‘anders’ is, hebben op de kwaliteit van leven van de patiënt?
“Een huidaandoening kan een hele grote impact hebben op hoe iemand zich voelt. Zo kunnen mensen met een huidaandoening zich bijvoorbeeld schamen als ze last hebben van schilfers of slapen ze slecht door de jeuk die ze hebben. Angst en depressie komen bij veel mensen met een huidaandoening voor. Je kan je voorstellen dat dit een enorme weerslag op iemands functioneren op werk of school kan hebben.”

Op welke manier helpt het Huidfonds mensen met een huidaandoening?
“We hebben bij het Huidfonds om te beginnen drie doelstellingen geformuleerd: voorkomen van huidaandoeningen, betere zorg voor mensen met een huidaandoening en acceptatie van de huid die ‘anders’ is.”

“Om deze doelstellingen te verwezenlijken, hebben we samen met andere organisaties verschillende projecten opgezet. Met het project Huidhelden willen we bijvoorbeeld mensen met een huidaandoening een podium geven om hun verhaal met heel Nederland te delen. Ze inspireren anderen door te vertellen hoe zij omgaan met hun huidaandoening. We willen mensen zo met een huidaandoening in hun kracht zetten.”

Op welke andere manieren kan het Huidfonds helpen om de kwaliteit van leven van mensen met een huidaandoening te verhogen?
“Met het project ‘Focus op mijn, niet op mijn huid’, willen we de bewustwording van het belang van psychosociale zorg vergroten. We willen daarbij zowel de (huid)professionals als de mens met de huidaandoening bereiken. Het uitgangspunt is altijd de mens in zijn huid. Die staat bij ons altijd centraal. Waar zit die persoon mee en wat houdt hem/haar bezig? Mensen met een huidaandoening willen we tips en tools geven om hun kwaliteit van leven in de spreekkamer te bespreken.”

En hoe helpt het Huidfonds de zorgprofessional in deze kwestie?
“Bij zorgprofessionals doen we dit door de bewustwording te vergroten over de psychosociale impact van een huidaandoening, het besef van de urgentie van psychosociale zorg te vergroten.”

“Van alle doelstellingen gaat mijn hart sneller kloppen.”

Het bespreekbaar maken van de ernst van een huidaandoening is al een heel mooie doelstelling. Wat vindt u de belangrijkste missie of doelstelling binnen het Huidfonds?
“Van alle doelen en projecten die wij hebben geformuleerd gaat mijn hart sneller kloppen. Er is er dus geen één die ik op een tweede plaats zou kunnen zetten. We staan als team achter alle doelstellingen en missie, anders waren we er natuurlijk nooit aan begonnen. Het Huidfonds werkt vanuit hartwaarden en één daarvan is passie. Mijn team en ik hebben ontzettend veel passie voor wat wij doen en knokken voor iedere doelstelling even hard.”

Tot slot: hoe ziet het Huidfonds er volgens u over tien jaar uit?
“Over tien jaar weet iedereen in Nederland wie we zijn en wat we doen. Samen voorkomen we huidaandoeningen, zetten we ons in voor verbetering van zorg en verhogen we de acceptatie van de huid die ‘anders’ is.”

Voor meer informatie kunt u de website van het Huidfonds bezoeken: www.huidfonds.nl