Wij zijn de generatie die een eind kan maken aan aids!

Wereldwijd zijn er 36,7 miljoen mensen die leven met hiv. De helft van deze mensen heeft toegang tot levensreddende medicijnen, maar dat betekent dat ruim 17 miljoen mensen met hiv nog steeds géén medicijnen krijgt en in levensgevaar is.Net als het Aidsfonds – Soa Aids Nederland werkt Mylan wereldwijd samen om iedereen over de hele wereld toegang te geven tot kwalitatief goede geneesmiddelen. Bij de VN is internationaal afgesproken: tegen 2030 maken we een einde aan aids.Dit gezamenlijke doel komt ook naar voren op de 22e internationale AIDS 2018 Conferentie die dit jaar in Amsterdam plaatsvindt.           

Onvoorwaardelijke steun aan mensen met hiv         
Aidsfonds – Soa Aids Nederland is ruim 30 jaar actief in Nederland en wereldwijd erkend om haar onvoorwaardelijke steun aan mensen met hiv. Samen met lokale partners wordt ervoor gezorgd dat juist de risicogroepen zich kunnen laten testen, toegang hebben tot medicatie en zelf bijdragen aan het versterken van hun rechten.  

“Het einde van aids is mogelijk, maar dan moeten we de komende jaren fors meer investeren in preventie, hiv-testen en toegang tot medicatie, vooral onder jongeren, vrouwen en andere risicogroepen. Het betekent dat we ons wereldwijd inzetten voor voldoende geld om dit wereldprobleem nu eindelijk op te lossen. Daarvoor is politieke wil en internationale samenwerking nodig. Doen we dat niet dan zal de aidsepidemie weer razendsnel uitbreiden, zoals nu al gebeurt in Oost-Europa,” aldus Louise van Deth, directeur van het Aidsfonds – Soa Aids Nederland.      

Hiv in Nederland
Wereldwijd komen er ieder jaar ruim twee miljoen nieuwe hiv-infecties bij. Om deze reden is het van levensbelang te blijven investeren in onderzoek dat kan leiden tot genezing of tot een definitieve manier om hiv-besmetting te voorkomen. In Nederland zijn we een heel eind op weg. Toch is de hiv-epidemie nog niet voorbij en zijn er bijna 23.000 mensen die leven met hiv. Nog iedere dag krijgen in Nederland gemiddeld twee mensen te horen dat ze een hiv-infectie hebben. Van de mensen die gediagnosticeerd zijn met hiv komt 43 procent erg laat voor behandeling bij een arts terecht. 26 procent komt zelfs bij de arts met een vergevorderde hiv-infectie, ofwel aids. In Nederland overlijden er daarom nog enkele tientallen mensen per jaar aan aids. Om effectief te zijn in de strijd tegen hiv moet alle kennis en alle beschikbare middelen worden ingezet bij de juiste groepen mensen én op de juiste plaatsen.3

AIDS 2018 Conferentie weer terug in Amsterdam 
Hét internationale congres (van 23 tot en met 26 juli 2018) op het gebied van hiv en aids wordt dit jaar na 26 jaar weer in Amsterdam gehouden. Dat er is gekozen voor Amsterdam is erkenning voor de vooraanstaande en vooral vooruitstrevende rol die Nederland speelt in de internationale strijd tegen hiv en aids. “Amsterdam laat Nederland en de hele wereld zien dat het mogelijk is de hiv-epidemie de kop in te drukken,” aldus het Aidsfonds – Soa Aids Nederland. Lees hier het uitgebreide programma van de AIDS 2018 Conferentie.

Lees hier meer over de rol van Mylan binnen de AIDS 2018 Conferentie.

Bronnen:
1. Fact Sheet UNAIDS juli 2017, laatst geraadpleegd juli 2018
2. Strategie Aidsfonds, Geen tijd te verliezen: focussen, versnellen en aanjagen Strategie 2018-2021, laatst geraadpleegd juli 2018
3. Aidsfonds- Soa Aids Nederland, laatst geraadpleegd juli 2018

Laatst bijgewerkt op  13-11-2018