Persbericht Luizenradar: Ruim 65 procent van de volwassenen heeft wel eens hoofdluis gehad

Ruim 65 procent van de volwassenen heeft wel eens hoofdluis gehad


Bijna de helft van de volwassenen wordt door eigen kinderen besmet met hoofdluis

Amstelveen, 16 mei 2018- Jaarlijks hebben ongeveer 240.000 basisschoolleerlingen last van hoofdluis1. Maar hoe zit het eigenlijk met volwassenen? Hebben volwassenen ook last van hoofdluis? Luizenradar.nl, dé website van Mylan met de meest actuele informatie over hoofdluis meet waar in Nederland hoofdluis heerst, stelde deze vraag in een online onderzoek. Aan het onderzoek namen 230 respondenten deel. Het blijkt dat ruim 65 procent als volwassene wel eens last heeft gehad van deze kriebelende beestjes2.

Hoofdluisbesmetting van eigen kind
Onlangs liet Juf Ank, bekend uit de populaire TV-serie De Luizenmoeder, weten dat zij zelf hoofdluis heeft en aan de Prioderm zit 3! Een probleem waar dus niet alleen schoolgaande kinderen, maar ook hun ouders mee kampen. Het onderzoek van Luizenradar.nl laat zien dat 49 procent van de ondervraagden hoofdluis van hun eigen kind heeft gekregen2. Dit bevestigt Rory Blokzijl op haar blog (40envoorheteerstmoeder.nl). Op 47-jarige leeftijd ontdekte ze hoofdluis bij zichzelf. “Mijn dochtertje komt ’s morgens vaak nog even bij me in bed knuffelen, dus ik vermoed dat de luizen op deze manier zijn overgelopen naar mijn haar”, aldus Blokzijl.

Besmetting door eigen kinderen is niet altijd het geval, zo blijkt 11 procent hoofdluis te hebben gekregen van andermans kind en 7 procent weet niet zeker van wie zij deze hebben gekregen. De partner blijkt in geen van de gevallen de boosdoener te zijn2.

Niet thuisblijven door hoofdluis
Het hebben van hoofdluis is geen reden om thuis te blijven. Uit het onderzoek blijkt dat 64 procent van de volwassenen zich niet door hoofdluis uit het veld heeft laten slaan en gewoon naar hun werk of school ging. Slechts 3 procent gaf aan het zo naar te vinden dat zij liever thuisbleven. Sommigen lieten het knuffelen met de kinderen even achterwege en cancelden hun tandartsafspraak2.
Luizenradar.nl adviseert om wel bijvoorbeeld je school, sportclub of werk te laten weten dat er hoofdluis is geconstateerd. Op deze manier kan je omgeving hier alert op zijn.

Hoofdluis ontdekt, en nu?
Er heerst nog veel onduidelijkheid over hoe je hoofdluis het best kan behandelen. Het advies is om gedurende twee weken te kammen met een netenkam. Dit kun je doen in combinatie met een antihoofdluismiddel. Een middel met de werkzame stof dimeticon wordt hierbij als eerste keus aangeraden4. Uit onderzoek blijkt dat de meerderheid van de mensen deze adviezen opvolgt2. Ruim 36 procent geeft echter aan al het beddengoed, knuffels en kleding in de hete was te hebben gedaan om op deze manier van de hoofdluizen af te komen2. Dit is echter een achterhaalde maatregel die door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) in 2011 is aangepast. Het wassen van beddengoed, kleding en knuffels of bijvoorbeeld het grondig reinigen van de auto helpt niet om verspreiding van hoofdluis te voorkomen5.

Luizenradar


Bronnen
  1. Landelijk Steunpunt Hoofdluis, geraadpleegd op 13-04-2018
  2. Onderzoek onder 230 respondenten, uitgevoerd door Luizenradar (Meda Pharma BV, een Mylan organisatie) april 2018
  3. Algemeen Dagblad, maart 2018
  4. RIVM LCI- richtlijn Hoofdluis, geraadpleegd op 13-04-2018
  5. Heukelbach et al., 2010; Speare et al. 2002; Speare et al. 2003
Laatst bijgewerkt op  13-11-2018