Hiv in Nederland: hiv-epidemie nog niet opgelost

De huidige inspanningen om het aantal nieuwe hiv-infecties in Nederland in te dammen lijkt toereikend, maar in feite is de hiv-epidemie nog steeds niet opgelost. Het grootste risico voor het uitbreiden van de epidemie in Nederland, komt van mensen die niet op de hoogte zijn van het feit dat zij hiv hebben. Dit zijn ongeveer 2.600 mensen per jaar (1).

Statistieken
Nog elke dag krijgen in Nederland gemiddeld twee mensen te horen dat ze een hiv-infectie hebben. Van de mensen die deze hiv-diagnose krijgen, komt 43 procent erg laat bij een arts voor behandeling. Ook komt 26 procent pas met een vergevorderde hiv-infectie, oftewel aids, bij de arts. Om deze reden overlijden ook in Nederland mensen aan de gevolgen van aids (1).

Testen en behandelen
Vroege diagnose van hiv is van groot belang, want juist in de beginfase van hiv kan het virus makkelijk worden doorgegeven. “Testen op hiv is de eerste stap in het onder controle krijgen van een hiv-infectie. Hoe eerder mensen weten dat ze hiv hebben, hoe beter ze behandeld kunnen worden en andere infecties voorkomen kunnen worden,” aldus Lulian Petre, Executive Director van de Federatie UNOPA die mensen met hiv/aids vertegenwoordigd in Roemenië (2).

Hiv-preventiepil PrEP 
We kennen allemaal het gezegde “voorkomen is beter dan genezen”. Hiervan is zeker sprake in het geval van hiv/aids. Pre-expositie profylaxe, ook wel PrEP, is een geneesmiddel in de vorm van een pil waarmee hiv voorkomen kan worden. PrEP volgens een dagelijks of intermitterend innameschema voorkomt hiv-injecties en is bewezen effectief en veilig (3). PrEP is sinds 2012 voor iedereen in de VS beschikbaar en sinds de afgelopen jaren ook in Frankrijk, Noorwegen, Engeland, Schotland en België. Recent is bekendgemaakt dat PrEP ook in Nederland vergoed zal worden. Minister Bruins van Volksgezondheid heeft besloten PrEP te verstrekken binnen het kader van onderzoek, voor een proefperiode van vijf jaar. Dit is met name bedoeld voor mannen die seks hebben met mannen. “Ik ben bijzonder blij dat er eindelijk een besluit is van de minister. PrEP geeft mensen die een hoger risico op hiv lopen een extra mogelijkheid om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun seksuele gezondheid en die van hun partners,” zegt Louise van Deth, directeur van Aidsfonds – Soa Aids Nederland.

Discriminatie

Mensen met hiv kunnen in Nederland nog steeds te maken krijgen met negatieve reacties. Zeker de helft van de mensen met hiv in Nederland heeft aangegeven wel eens te maken te hebben met discriminatie in de familiesfeer, vriendenkring, in het uitgaansleven, op het werk en bij contacten met financiële dienstverleners of hun sekspartner (4). Naast het feit dat deze discriminatie bij veel mensen met hiv stress en andere gezondheidsklachten veroorzaakt, heeft het ook een negatief effect op de aidsbestrijding. Er wordt hierdoor namelijk minder makkelijk over hiv gepraat en dat doet de preventie niet ten goede. Ook meer aandacht geven aan de verwerking van de diagnose, (zelf)stigma, sociale vaardigheden, het voorkomen van stress en het inzicht in rechten voor mensen met hiv blijft een zeer belangrijk onderdeel (4).

AIDS 2018 Conferentie weer terug in Amsterdam 
Hét internationale congres (van 23 t/m 27 juli 2018) op het gebied van hiv en aids wordt dit jaar na 26 jaar weer in Amsterdam gehouden. Dat er is gekozen voor Amsterdam is erkenning voor de vooraanstaande en vooral vooruitstrevende rol die Nederland speelt in de internationale strijd tegen hiv en aids. “Amsterdam laat Nederland en de hele wereld zien dat het mogelijk is de hiv-epidemie de kop in te drukken,” aldus het Aidsfonds – Soa Aids Nederland.

[1] "Hiv in Nederland", Aidsfonds - Soa Aids Nederland, laatst geraadpleegd juli 2018

[2] Brochure "Mylan, verbetert al meer dan 10 jaar toegang tot antiretrovirale geneesmiddelen", laatst geraadpleegd juli 2018
[3] Urbanus,A.T. (2017). PrEP-dossier Pre-Expositie Profylaxe voor hiv-negatieven in Nederland. Laatst geraadpleegd juli 2018, van https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/2017-0094.pdf

[4] Aidsfonds- Soa Aids Nederland website, Laatst geraadpleegd juli 2018, van Hiv in Nederland | Aidsfonds 

Laatst bijgewerkt op  13-11-2018