Basaalcelcarcinoom

Basaalcelcarcinoom (BCC) is een vorm van huidkanker. Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder de blanke bevolking. Het aantal gevallen van huidkanker neemt nog jaarlijks toe. Grofweg wordt huidkanker onderverdeeld in zogenaamde melanomen (kwaadaardige moedervlekken) en niet-melanomen.

Van de niet-melanomen zijn het BCC en het plaveiselcelcarcinoom de meest bekende vormen.

Meest voorkomende vorm
Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. 80% van alle nieuwe gevallen van huidkanker is een BCC. Een basaalcelcarcinoom zaait (vrijwel) nooit uit en is daarom zelden levensbedreigend.

Mensen met een licht huidtype lopen het grootste risico om na langdurige blootstelling aan UV-licht/zonlicht een basaalcelcarcinoom te ontwikkelen. Vroeger werden basaalcelcarcinomen vooral gezien bij ouderen. Tegenwoordig komen basaalcelcarcinomen steeds vaker voor bij jongere mensen, al vanaf het 30e  levensjaar. Dit komt door toename van blootstelling aan zonlicht.

Schade door de zon
Het feit dat een BCC zich ontwikkelt is meestal een teken dat de huid al veel schade van de zon heeft ondervonden. Het is daarom belangrijk de huid goed tegen felle zon te beschermen om nog meer schade te voorkomen. Een hoge factor zonnebrandcrème, beschermende kleding en het vermijden van de felle zon op de heetste momenten van de dag zijn essentieel.
Wanneer u vermoedt dat u een basaalcelcarcinoom hebt, neem dan contact op met uw huisarts.

Behandeling
De behandeling van basaalcelcarcinomen is erop gericht de huidkanker te verwijderen. Bij de behandeling heeft uw arts de keuze uit verschillende therapieën, onder andere:

  • operatief verwijderen 
  • radiotherapie 
  • cryochirurgie 
  • curretage 
  • coagulatie 
  • imiquimod crème

De keuze voor een van deze behandelmethodes hangt onder meer af van het type, de groeiwijze en de plaats van het basaalcelcarcinoom, en de voorkeur van u en uw arts. 

  • Voor meer informatie en de behandeling van basaalcelcarcinoom verwijzen wij u naar uw (huis)arts. 
  • Uitgebreide informatie leest u ook op de website Huidkanker.nl
Laatst bijgewerkt op  13-11-2018