
Cholesterol
Cholesterol is één van de velen soorten vetten (lipiden) die in ons lichaam voorkomen. Cholesterol heeft een belangrijke functie in het menselijk lichaam. Zo is cholesterol nodig voor de aanmaak van nieuwe lichaamscellen en vormt het de grondstof voor bepaalde hormonen en de productie van gal.
De lever maakt het meeste cholesterol voor het lichaam aan en het overige wordt uit ons voedsel gehaald. De lever zorgt voor een goede balans in de productie en afbraak van cholesterol en houdt zo het cholesterolgehalte in het lichaam op peil.
Wat is LDL-cholesterol?
LDL cholesterol (lage dichtheid lipoproteïnen) is binnen ons lichaam verantwoordelijk voor het transporteren van cholesterol naar de spieren en cellen. Wanneer ze dit gedaan hebben worden de deeltjes terug naar de lever getransporteerd om vervolgens afgebroken te worden.
Wat is HDL-cholesterol?
HDL cholesterol (hoge dichtheid lipoproteïnen) zorgt ervoor dat het overbodige cholesterol uit weefsels naar de lever wordt vervoerd. Daar worden de deeltjes vervolgens afgebroken en via de gal en darmen verlaat het cholesterol in de vorm van ontlasting het lichaam.
Cholesterolratio:
Wanneer de huisarts het cholesterol meet kijkt hij naast het totaalcholesterol ook naar de verhouding van LDL en HDL cholesterol in het bloed. Dit wordt het cholesterolratio genoemd (totaalcholesterol/HDL cholesterol = cholesterolratio).
Wat zijn triglyceriden?
Triglyceriden behoren eigenlijk niet tot de categorie cholesterol, maar hangen hier wel mee samen. Het zijn vetten in de bloedbaan en worden door het lichaam als energiebron gebruikt. Het is het meest voorkomende vet in het lichaam en het is noodzakelijk dat we er voldoende van binnenkrijgen.
Triglyceriden komen op twee manieren ons lichaam binnen:
- Via voeding
- Door de eigen aanmaak in de lever
Elke dag heeft het lichaam energie nodig om goed te kunnen functioneren. Wanneer er te veel triglyceriden aanwezig zijn en het niet door het lichaam wordt verbruikt, wordt het als vet opgeslagen.
Welke factoren kunnen het cholesterolgehalte beïnvloeden?
65% van de Nederlanders tussen de 30 en 70 jaar een (licht) verhoogd cholesterol (>5 mmol/l) hebben? (Bron: hartstichting)
Er zijn verschillende factoren die het cholesterolgehalte in het bloed kunnen beïnvloeden. Hierin is het belangrijk dat er een verschil is tussen factoren waar je zelf invloed op kan uitoefenen en factoren die je niet kunt beïnvloeden.
Niet beïnvloedbare factoren:
- Erfelijke aanleg
- Traag werkende schildklier
- Geslacht en leeftijd
- Suikerziekte
Beïnvloedbare factoren:
- Roken
- Ongezond eten (inname van te veel verzadigde vetten)
- Overgewicht
- Alcohol gebruik
De hoeveelheid cholesterol die de lever aanmaakt kan worden beïnvloed door onze leefstijl.
Een gezonde leefstijl is daarom de eerste stap voor het behoud van verantwoorde cholesterol- en triglyceridenwaarden.
Dit houdt in:
- Gezond eten
- Minder alcohol
- Voldoende bewegen
- Niet roken
- Minder stress
Voor meer informatie over cholesterol of het meten van uw waarden verwijzen wij u naar uw (huis)arts.
Armolipid Plus biedt extra ondersteuning aan je gezonde leefstijl en levert daarmee een bijdrage aan een verantwoord cholesterol.*