Doorbraakpijn

Wat is doorbraakpijn?

Kankerpatiënten hebben vaak continu pijn ('achtergrondpijn'), waar ze pijnstillende middelen voor krijgen (opioïden), dat noemen we een onderhoudsbehandeling voor de pijn. Bij doorbraakpijn krijgen ze een extra, plotseling opkomende scherpe pijnpiek ondanks de pijnstillers die ze al innemen. Doorbraakpijn is kenmerkend voor patiënten met kanker.

De altijd aanwezige achtergrondpijn (chronische pijn) wordt behandeld met een zgn. onderhoudsbehandeling. Daar bovenuit treden scherpe pijnpieken op, doorbraakpijn. De onderhoudsbehandeling is onvoldoende krachtig om de pijnpieken te behandelen.

Behandelen van doorbraakpijn

Voor de behandeling van deze acute en scherpe pijn is een aparte categorie geneesmiddelen ontwikkeld: de Rapid Onset Opioids, oftewel snelwerkende opioïden. Hiervan bestaan verschillende vormen en deze zijn allemaal gericht op het zo snel mogelijk in de bloedbaan krijgen van de werkzame stof fentanyl.

Pijn bij kanker

Mensen met kanker krijgen veel te verduren. Afgezien van intensieve behandelingen met bijvoorbeeld chemotherapie of bestraling gaat deze ziekte namelijk vaak samen met pijn. Zeker als de ziekte wat verder is gevorderd komt pijn veelvuldig voor, wat in het dagelijks functioneren een ernstige beperking en vermindering van de kwaliteit van leven kan geven.

  • Voor informatie over de behandeling van doorbraakpijn verwijzen wij u naar uw (huis)arts.
Laatst bijgewerkt op  13-11-2018