Erectiestoornissen

Wat is een erectiestoornis?
Een erectiestoornis, ook wel impotentie of erectiele dysfunctie genoemd, is het onvermogen om een erectie te krijgen of te behouden die stijf genoeg is voor penetratie. Dit gebeurt wanneer er niet genoeg bloed naar de penis toestroom, wanneer de spiercellen van de penis niet goed ontspannen of wanneer de penis het toegestroomde bloed niet goed vasthoudt. 

Wanneer en hoe ontstaat een erectiestoornis?
Erectiestoornissen kunnen op elke leeftijd en bij elke man voorkomen. Volgens studies heeft 5% van de mannen op 40-jarige leeftijd een vorm van erectiele dysfunctie en dat neemt toe tot 15-20% van de mannen van 65 jaar en ouder. Erectiestoornissen kunnen worden veroorzaakt door lichamelijke, psychische of zogenaamde lifestyle factoren. In veel gevallen zal de erectiestoornis worden veroorzaakt door een combinatie van deze invloeden.

Lichamelijke oorzaken van erectiestoornissen
Ondanks het feit dat de kans op een erectiestoornis geleidelijk met de leeftijd stijgt, is het niet een onontkoombaar effect van het ouder worden. Ongeveer 80% van de erectiestoornissen heeft een lichamelijke oorzaak; ziekte, een ongeluk, verwondingen of bijwerkingen van medicijnen die bij sommige ziektebeelden worden voorgeschreven 

Psychische oorzaken van erectiestoornissen
Erectiestoornissen kunnen ook veroorzaakt worden door psychische factoren. Bijvoorbeeld door onplezierige ervaringen met sex uit het verleden, stress, depressie en vermoeidheid. Wanneer een dergelijke situatie gedurende langere tijd bestaat, kan dat zorgen voor een verminderd libido en kan het uiteindelijk resulteren in een erectiestoornis. Wanneer zowel psychische als lichamelijke oorzaken aanwezig zijn, wordt dit een erectiestoornis van gecombineerde oorsprong genoemd.

De invloed van lifestyle factoren
Het roken van sigaretten en overmatig alcoholgebruik kan eveneens  tot een erectiestoornis leiden. 

Sexuele activiteit en het ouder worden
Het normale verouderingsproces kan een aantal tegenslagen meebrengen waar voor die tijd door de meeste koppels geen rekening mee wordt gehouden. Bijvoorbeeld als zowel de man als de vrouw bepaalde lichamelijke veranderingen ervaren waardoor de seksuele relatie verandert. Tijdens het zoeken naar een passende oplossing voor de erectiestoornis is het raadzaam uw huidige seksleven niet teveel te vergelijken met hoe het was toen u en uw partner nog jonger waren. Het is belangrijk geduldig te blijven en vooral te blijven genieten. Zie deze tijd als een kans om uw seksleven als koppel te herontdekken.

Veranderingen bij mannen
Wanneer mannen ouder worden, neemt de productie van testosteron en andere hormonen af. Ook kunnen er lichamelijke veranderingen optreden in en rond de geslachtsorganen. Daardoor zal er meer stimulatie nodig zijn om lichamelijk opgewonden te raken. De intensiteit, duur en frequentie van het orgasme, en ook de hoeveelheid sperma kunnen afnemen. Erecties kunnen ook minder hard worden. Hoewel deze veranderingen voor nieuwe uitdagingen kunnen zorgen, betekent het niet direct dat u een erectiestoornis heeft. Deze veranderingen zijn volkomen normaal, en hoeven niet voor seksuele problemen tussen u en uw partner te zorgen.  Voor informatie en advies bij een erectiestoornis verwijzen wij u naar uw (huis)arts.

Laatst bijgewerkt op  13-11-2018