Geslachtsziektes

Genitale wratten zijn wratten die zich bevinden op of rond de geslachtsdelen (uitwendige genitale wratten), ook kunnen ze in de geslachtsorganen voorkomen (inwendige genitale wratten).

Meestal goedaardig
Genitale wratten zijn over het algemeen goedaardige huidafwijkingen die ontstaan na een infectie met een virus op of rondom de plaats van de infectie. Ze zijn meestal vlezig, zacht en huidkleurig tot roze. De wratten kunnen plat zijn of boven de oppervlakte van de huid uit komen. Ze kunnen klein of groot zijn; vaak nemen ze kleine bloemkoolachtige vormen aan. Soms staan ze op zichzelf en soms zijn ze in groepjes aanwezig. Genitale wratten kunnen op de geslachtsorganen zelf zitten, maar ook in de plasbuis en in of rond de anus. Bij vrouwen kunnen ze ook in de vagina voorkomen. Genitale wratten komen voornamelijk voor bij jong volwassenen.

Veroorzaker
Genitale wratten komen veel voor. In Nederland wordt ruim 25.000 keer per jaar de diagnose gesteld.

De veroorzaker van de wratjes is een infectie van de huid of slijmvliezen met het Humaan Papilloma Virus (HPV). Er zijn verschillende typen van het HPV (alle met een eigen nummer), maar niet alle typen veroorzaken genitale wratten. De types 6 en 11 veroorzaken genitale wratten. Het HPV is overdraagbaar bij seksueel contact. Daarom worden genitale wratten beschouwd als een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) of, in andere woorden, een geslachtsziekte. Het virus is zéér besmettelijk en is ook op andere manieren overdraagbaar.

Behandeling genitale wratten
De behandeling van genitale wratten is erop gericht het virus dat de wratjes veroorzaakt uit te schakelen. Bij de behandeling heeft uw arts de keuze uit verschillende behandelingsopties: etsende vloeistoffen, bepaalde crèmes of voor diverse ‘chirurgische’ methoden.

De behandelopties zijn te verdelen in thuisbehandelingen (die u zelf kunt toepassen) en behandelingen die uitgevoerd worden door een arts.

Voor welke behandeling gekozen wordt, hangt onder andere af van de plaats waar de wratten zitten, de uitgebreidheid van de wratten en de voorkeur van u en uw arts.

  • Voor meer informatie over de behandelingsmogelijkheden verwijzen wij u naar uw (huis)arts.
  • Informatie over genitale wratten en de behandeling hiervan staat op de website GenitaleWratten.
Laatst bijgewerkt op  13-11-2018