
Hoofdluis
Hoofdluizen zijn met het blote oog zichtbaar, maar zijn soms moeilijk te ontdekken omdat ze door het haar bewegen. Een volwassen hoofdluis is 2-4 mm lang en kan in kleur variëren van lichtgrijs tot zeer donkergrijs. De eitjes van de hoofdluis zijn veel moeilijker zichtbaar. Ze zijn wit en nauwelijks 1 mm groot.
De levenscyclus van een hoofdluis kent drie fasen:
- Neet
- Nimf
- Volwassen luis
De volwassen vrouwtjesluis zet de neten aan het haar vast op niet meer dan 1 mm vanaf de hoofdhuid. Na maximaal 10 dagen komt er een nimf uit de neet. Na nog eens maximaal 12 dagen is deze nimf een volwassen hoofdluis. De totale levenscyclus van neet tot volwassen hoofdluis duurt ongeveer 3 weken.
Verspreiding hoofdluis
De verspreiding van hoofdluis gebeurt vaak op school. De hoofdluis loopt gewoon van het ene hoofd naar het andere. Als iemand hoofdluis heeft, bevinden zich naast hoofdluizen ook neten (eitjes) op het hoofd. De neten zijn een bron van herbesmetting. Hoofdluis voelt zich het prettigst op een schoon hoofd. Het hebben van hoofdluis zegt dus absoluut niets over het hebben van een slechte hygiëne.
- Voor meer informatie en de behandeling van hoofdluis verwijzen wij u naar uw apotheek of drogist.
- Uitgebreide informatie over hoofdluis en de behandeling daarvan staat op de website Hoofdluizen.nl.
- Op de Luizenradar kunt u zien of er in uw omgeving veel hoofdluis is geconstateerd of zelf een melding doen.
- Hoofdluis is te behandelen met één van onze Prioderm producten.