Hooikoorts

Hooikoorts is één van de meest voorkomende allergieën en kan van grote invloed zijn op het dagelijks leven. Hooikoorts is een vorm van seizoensgebonden allergische rhinitis en komt bij ongeveer 30 procent van de Nederlanders voor. Dat zijn maar liefst 5 miljoen mensen!

Allergie voor stuifmeel
Hooikoorts wordt veroorzaakt door pollenkorrels (stuifmeel). Om deze reden wordt hooikoorts ook wel pollenallergie of pollinose genoemd. De benaming ‘hooikoorts’ is feitelijk onjuist en kan ook voor verwarring zorgen. Hooikoorts heeft namelijk niets met hooi te maken en daarnaast is er geen sprake van koorts. Bij hooikoorts reageert het lichaam overgevoelig op het stuifmeel van bepaalde bloeiende grassen, bomen en planten. De mate waarin men last heeft van hooikoorts is afhankelijk van de bloeiperioden van de desbetreffende grassen, planten of bomen. 

Symptomen
De meest voorkomende symptomen bij hooikoorts zijn:
- Loopneus
- Tranende, jeukende en/of branderige ogen
- Niesbuien
- Verstopte neus
- Vermoeidheid
- Concentratieproblemen
- Hoofdpijn

Hooikoorts behandelen
Er zijn drie verschillende manieren waarop er met hooikoorts kan worden omgegaan/ kan worden behandeld.
- allergenen vermijden
- symptoom bestrijding door medicatie
- immunotherapie 

Waarom is behandeling bij hooikoorts noodzakelijk?
Bij allergieën is het niet raadzaam om de klachten gewoon te accepteren en zonder behandeling verder te gaan, en wel om drie redenen:

  • De allergie kan zich uitbreiden naar andere stoffen waarvoor eerder geen allergie bestond. 
  • Allergiepatiënten zijn vatbaarder voor bepaalde ziekten. Doordat het neusslijmvlies tijdens de acute fase opzwelt en ontstoken raakt, stijgt het risico op bijholte- en middenoorontstekingen. Bovendien veroorzaakt hooikoorts een verhoogde slijmproductie in ogen, neus, bijholten en ook in de luchtwegen. Dit slijm vormt een uitstekende voedingsbodem voor ziektekiemen. 
  • De symptomen van de allergie kunnen veranderen. Bij personen die hooikoortssymptomen negeren, het contact met de allergenen niet vermijden en ook geen passende medicijnen gebruiken, kan de seizoensgebonden hooikoorts zich tot een chronische vorm ontwikkelen. Behalve het gevaar voor infecties van de bijholten en het middenoor, breidt bij 30% van de patiënten die al jarenlang aan hooikoorts lijden, de allergie zich bovendien uit tot de diepere luchtwegen en ontstaat er allergisch astma. Deze uitbreiding van symptomen kan schadelijke gevolgen hebben en het is zeer wenselijk deze ontwikkeling te voorkomen. 
  • Voor meer informatie en de behandeling van hooikoorts verwijzen wij u naar uw (huis)arts.
  • Wil je meer informatie  teruglezen over onder andere hooikoorts? Kijk dan op de website Allergiebehandelen.nl.
Laatst bijgewerkt op  13-11-2018