Littekens

Bijna iedereen heeft tenminste één litteken. De meesten ondervinden hier geen hinder van, voor anderen kunnen littekens echter voor grote problemen zorgen. Littekens kunnen een nadelig effect hebben op het zelfvertrouwen of een gevoel van schaamte oproepen.

Wat zijn littekens?
Littekens zijn een natuurlijk onderdeel van het genezingsproces. Ze ontstaan vaak als gevolg van ongevallen, operaties, maar ook ziektes. Littekens kunnen niet alleen ontsierend zijn, ook pijn, jeuk en verkleuring zijn vaak genoemde klachten.  Het risico op littekens na een operatie kan oplopen tot ongeveer 68%. Bij een brandwond kan dit zelfs oplopen tot zelfs 91%.

Behandeling van littekens
Bestaande littekens, voornamelijk die littekens die nog niet lang geleden zijn ontstaan, kunnen behandeld worden, waardoor de zichtbaarheid van het litteken wordt verbeterd. Het is echter goed om een litteken zoveel mogelijk te voorkomen, door direct na een operatie of een wond met behandeling te beginnen, nog voordat er daadwerkelijk een litteken is ontstaan.

In de internationale richtlijn voor littekenbehandeling wordt siliconentherapie als eerste keus behandeling gezien. Siliconentherapie, zoals Dermatix is verkrijgbaar in de vorm van gel en sheets. Het is makkelijk toepasbaar en is een onzichtbare therapie. Voornamelijk de gel is ideaal voor behandeling van littekens op zichtbare en beweegbare plaatsen zoals in het gezicht.

  • Voor informatie en advies verwijzen wij u door naar uw arts of apotheek.
  • Voor de behandeling van littekens kunt u Dermatix gebruiken.
  • Uitgebreide informatie over littekenbehandeling en preventie vind u ook op litteken.nl.
Laatst bijgewerkt op  13-11-2018