Reisziekte

Reisziekte is de verzamelnaam van wagen-, zee-, en luchtziekte. De meest voorkomende verschijnselen zijn: zweten, hoofdpijn, duizeligheid, buikpijn, misselijkheid en ook overgeven.

Oorzaak reisziekteM
Reisziekte lijkt te worden veroorzaakt door zintuiglijk verkeerde combinaties: de informatie die de verschillende zintuigen naar de hersenen sturen, komt niet met elkaar overeen. Reisziekte ontstaat als je je niet meer met de ogen kan oriënteren, bijvoorbeeld op een deinende boot of als je niet op de weg kunt kijken. Je ziet dat de horizon stil blijft, je zit ook stil, en toch voel je je bewegen als je in een auto zit. De ogen melden de hersenen dat je stil zit, maar het evenwichtsorgaan meldt een schommelende beweging aan de hersenen. Daar raken de hersenen van in de war. Het evenwichtsorgaan geeft dan impulsen aan het braakcentrum in de hersenen. Het gevolg is misselijkheid en soms braken, bleek zien en zweten. Maar het is niet zo dat het evenwichtsorgaan afwijkend is: het zijn de hersenen die niet goed in staat zijn om de tegenstrijdige prikkels op de juiste manier te verwerken.

De klachten verdwijnen zodra de prikkel achterwege blijft. Dus: als de auto stopt met rijden, de boot stopt met deinen, etc.


Reisziekte vooral bij jonge kinderen
Vooral jonge kinderen hebben last van wagenziekte, zowel bij korte als lange autoritten. Het merendeel van de kinderen groeit over de klachten heen. Dit heeft te maken met de ontwikkeling van het evenwichtsorgaan.


Sommige mensen groeien er echter niet overheen. Bekend is dat alhoewel volwassenen het meest last hebben van wagenziekte, ze vaak ook gevoelig kunnen zijn voor de andere vormen van reisziekte (zeeziekte en/of luchtziekte).

Behandeling reisziekte
Het spreekwoord “voorkomen is beter dan genezen” is hier zeker op zijn plaats. U kunt voorzorgsmaatregelen nemen die de kans op reisziekte verkleinen.

Als deze onvoldoende effect hebben, kunt u bij de apotheek of drogist een zelfzorggeneesmiddel tegen reisziekte kopen. De meeste reistabletten hebben cinnarizine en/of cyclizine als werkzame stof.


Let bij aankoop van een reistablet goed op vanaf welke leeftijd het gebruikt kan worden, dat verschilt per middel/merk.


  • Voor meer informatie en de behandeling van reisziekte verwijzen wij u naar uw apotheek of drogist.
  • Bij reisziekte kunt u Primatour gebruiken.
Laatst bijgewerkt op  13-11-2018