Wondverzorging

Bacteriën zijn overal
Onze huid vormt een natuurlijke bescherming tegen bacteriën, schimmels en virussen. Van deze micro-organismen, die overal aanwezig zijn, hoeven we geen last te ondervinden. Maar bij een wond verdwijnt de beschermlaag en kunnen ze in onze huid binnendringen. Het is dan belangrijk de beschadigde huid te desinfecteren om infecties te voorkomen en te behandelen. Een niet-geïnfecteerde wond zal sneller en mooier genezen.


Wondverzorging in drie stappen

  1. Ontsmet eerst de wond en de wondrand. Gebruik bij voorkeur desinfecterende zeep en spoel goed na met water. 
  2. Behandel nu de wond en de wondrand. Gebruik een breed toepasbaar desinfectiemiddel dat weinig irriteert en niet prikt. 
  3. Dek de wond en de wondrand af met verband, pleister of gaas.

Vroegtijdig en lang genoeg behandelen
Wanneer er een wond is ontstaan, is eenmalig ontsmetten niet genoeg. Ontsmetting doodt de eerste micro-organismen, maar het kan gebeuren dat er nog een aantal achterblijft. Daarnaast kunnen er nieuwe micro-organismen binnendringen zolang de wond nog niet is gesloten. Tot die tijd is het belangrijk de wond te blijven behandelen.


Breed werkingsspectrum
Goede wondverzorging vraagt een desinfectiemiddel dat de grootste kans heeft alle potentiële ziekteverwekkers (bacteriën, schimmels en virussen) te doden. Dat wil zeggen: een middel met een “breed spectrum”.

  • Voor meer informatie over wondverzorging verwijzen wij u naar uw apotheek of drogist. 
  • Om wonden te desinfecteren kunt u een product van Betadine gebruiken